Vůně kaliny (1)

Vítr narážel do temně vyhlížejících chatrčí stojících na pokraji ponurého lesa. Byly tam dvě. Dvě malé, rozpadající se chýše, stále však odolávající všem poryvům větru, dopadům vody, nevítaným hostům a především krutému východnímu mrazu. Mrazu, který na okapech obou chatrčí vykouzlil obrovské rampouchy visící dolů jako oběšené bytosti zbavené bolesti a zármutku z toho chmurného, nevyzpytatelného světa plného zla a nespravedlnosti.
Tomu všemu dvě stavení na pokraji lesa již řadu let odolávala. To se však nedalo říct o lidech žijících uvnitř.
Stařec a stařena, jež bydleli v první chýši, seděli u okna v houpacích křeslech zabaleni každý do jedné kožešiny z liščí srsti, která nebyla natolik teplá, aby je ochránila před nelítostným mrazem, ani natolik velká, aby je schovala celé. Zatímco stařena držela v rukou hrneček s horkým obsahem a po troškách z něj upíjela, stařec poklidně kouřil dýmku a se zavřenýma očima poklepával prsty na okenní parapet. Každou chvíli se sípavě nadechl nebo kýchl. Stařena se třepala zimou. Byli nemocní.
Druhou chatrč obývali tři lidé. Otec, matka a syn. Otec ležel u dohasínajícího krbu orámovaného nemnoha starožitnostmi, jež měly pro rodinu takovou cenu, že i přes to, jak hladověla, se je neodhodlala prodat. Matka ležela v posteli obalena dvěma bílými peřinami. Na čele měla mokrý kapesník. Zabraňoval jí ve výhledu, ale žena neměla sílu na to, aby jej, byť jen o nepatrný kousíček, posunula. Její jediný syn seděl na židli a vyhlížel z okna. V ruce svíral drobného cínového vojáčka a ťukal s ním do skla. Kromě praskání dřeva v dohasínajícím krbu to byl jediný zvuk, který se chýší rozléhal.
Muž ležící u krbu se pohnul a s námahou se posadil. "Běž zkontrolovat dědečka a babičku," poručil slabým hlasem synovi.
Chlapec se otočil a zamrkal safírově modrýma očima. Zvedl se ze židle a popadl dlouhý kožešinový kabát hnědé barvy pohozený u dveří. Navlékl oděv na sebe, vrátil se k oknu pro vojáčka a schoval si jej do hluboké kapsy kabátu.
"Mám vzít obilí?" zeptal se.
Otec zatřepal hlavou. "Obilí už není."
Chlapec přikývl a vydal se ven do mrazu. V děravých kožených botách kráčel v závějích několik metrů, aby došel k nedalekému stavení patřícímu jeho prarodičům.
Zabušil na dveře, které se silou úderů pootevřely. Vstoupil tedy dovnitř.
"Babi?"
Kabát si nesundal, neboť mezi venkovní a vnitřní teplotou nebyl téměř žádný rozdíl.
Pohlédl na dvě bledá, nehybná těla ležící opřená hlavami o sebe v houpacích křeslech. Jeho prarodiče na sobě měli tenké kožichy a drželi se za ruce. V dědečkově klíně ležela prázdná ošuntělá dýmka. Pod babičkou ležel roztříštěný hrníček, který, ještě když byl celý, měl její vnuk vždycky nejraději. Rád si prohlížel malované vzory květin na jeho povrchu a když do něj babička nalila horoucí čaj, pokaždé jí z něj tajně usrkával.
Chlapec vzlykl a se slzami v očích se sehnul k hrníčku, kde sesbíral střepy. Zabalil je do látkového kapesníku, který měl v kapse kalhot, a pečlivě je uschoval ve své dlani. Věděl, že jednou bude svědkem tohoto okamžiku. Nebyl malý a všechno si zřetelně uvědomoval.
Uchopil dýmku z dědečkova klína a vložil mu ji do ruky, kterou měl prázdnou. Kapesník se střepy z hrnečku položil vedle babičky.
Naposled pohlédl prarodičům do tváří, než pomalým krokem vyšel z chýše a vydal se bílými závějemi zpět k otci a matce. Setřel si z obličeje slzy, aby mu náhodou nezamrzly na pleti.
"Tak spí," řekl, když vstoupil dovnitř.
Sundal si kabát a umístil jej na jeho obvyklé místo.
Spolu s cínovým vojáčkem se chystal vrátit na židli k oknu, ale zastavil jej nezvyklý zvuk. Tichý, ale srdceryvný vzlyk.
Otočil se a spatřil otce klečícího u postele, v níž ležela matka. Měla zavřené oči a ústa dokořán. Otec drtil v ruce kapesník, jenž patřil na matčino čelo, a s hlavou zabořenou do peřin nepřestával vzlykat.
Chlapec zalapal po dechu a zatahal se za zlaté vlasy. "Ne!" vykřikl tak silně, jak ještě dokázal.
"Marie..." vzlykal otec.
Tak slabého a zranitelného jej chlapec ještě nikdy neviděl. I v těch nejhorších chvílích to nevzdával a vzdoroval špatným situacím se vztyčenou hlavou, ale nyní... Nyní sledoval, jak umírá část otcovy duše. A když umírá duše, tělo to nevydrží o moc déle. Tělo je pak vlastně jen prázdná, bezvýznamná schránka, která již nikdy nebude naplněna.
Chlapec popadl kabát a s pláčem vyběhl ven.
"Vrať se!" volal za ním zoufalý otec.
Chlapec jej neposlouchal. Kličkoval mezi zasněženými stromy a mířil hlouběji do lesa. Sněžilo a chumelilo. Chladné jazyky jej bičovaly do zčervenalé tváře a zabraňovaly mu ve výhledu. Stmívalo se a on se po vyčerpávajícím běhu v lese nedokázal zorientovat. Bez potravy, s prázdnými kapsami, s děravými botami a zcela samotný patnáctiletý ukrajinský chlapec svírající cínového vojáčka upadl do návějí smrtelně chladných sněhových vloček.

Vivien

Komentáře