Keukenhof

Květinový park Keukenhof, nacházející se v Nizozemsku poblíž městečka Lisse, je největší v Evropě. Každoročně tu vykvete 6-7 milionů především cibulovitých květin, jako jsou tulipány, hyacinty, krokusy, lilie atd.
Původně byl park bylinkovou zahradou hraběnky Jacoby, která zde žila v 15. století. Dvorská kuchyně odtud brala suroviny. Název Keukenhof se dá z nizozemštiny přeložit právě jako "kuchyňský dvůr".

Zdroj obrázku: pinterest.com



Keukenhof se otevírá přibližně od poloviny března do poloviny května, kdy je sezóna tulipánů.
Zahradníci každý rok připravují tématický obraz pro dané téma, například rok 2015 byl věnován Vincentu van Goghovi, což byl největší a můj nejoblíbenější nizozemský umělec. Na jeho počest byl z tulipánů vysázen jeho portrét.
Kromě toho se zde koná také několik slavností, jako například market cibulovin, květinové a velikonoční průvody nebo karneval.



Zdroj obrázku: tulipsinholland.com

Pro Nizozemsko jsou typické větrné mlýny, dřeváky, tulipány a jarní květiny. Což je něco pro mě, protože miluju jak jaro a květiny, tak staré a folklórní stavby, typické pro danou zemi.
Navštívit Keukenhof toužím už několik let, a ačkoliv jsem alergik, tenhle květinový park bych si opravdu užívala. Myslím, že se tam nesmí trhat tulipány (ani jiné květiny)... To by pro mě byla asi trošku výzva. :D Těm barvám a vůním se těžko odolává.
21. března, kdy začíná jaro, se tato Zahrada Evropy také otevírá. Je to vlastně docela za chvíli, ale osobně bych stejně počkala až tak do půlky, možná i konce dubna, kdy budou všechny květiny rozkvetlé.
Možná bych se tam letos i vydala, třeba na nějaký prodloužený víkend, jen se teď trochu děsím cestování, když za každým rohem údajně čeká ten koronavirus... Podívaná to musí být nezapomenutelná a věřím, že kdybych se tam jednou vydala, pak už bych se tam vracela každý rok na sezónu tulipánů a omrknout tulipánový obraz nového tématu roku. :)
Nemůžu se na ty fotografie vynadívat, proto jich sem ještě pár přiložím, ať trochu rozveselím vzhled této stránky a třeba i vás. :D


Zdroj obrázku: segueviagem.com

Zdroj obrázku: zajezdyagentura.cz

Zdroj obrázku: lovinglightastrologer.com


Jak se vám líbí tento květinový park? Uvažovali jste někdy o jeho návštěvě? :)

Údaje o parku jsem čerpala z Wikipedie a ze stránky holandsko.cz.
Vivien

Komentáře