Pár tipů, jak ušetřit

Hned na začátku se musím podělit o vtipnou (i když pro mě příliš ne) příhodu, která se mi v souvislosti se psaním tohoto článku přihodila… Tenhle článek jsem psala někdy na začátku minulého týdne, kdy mě políbila múza, a plná motivace jsem se vrhla do psaní. Prsty tančily po klávesnici úplně samy a za chvíli jsem už měla článek hotový. Řekla jsem si, že ho tedy vydám později, a přesunula jsem se k jiné práci.

Druhý den mě napadlo něco, co bych do článku ještě mohla přidat, tak jsem si sedla k počítači a začala ho hledat v dokumentech… Prohledala jsem všechny existující složky, ale článek jsem nemohla najít.

No, pak mi došlo, že ho ani nenajdu, protože jsem ho den předtím neuložila. o.o Měla jsem totiž rozjetých několik dokumentů ve Wordu (asi 5 :D), a v jednom z nich byly poznámky, které ani nepotřebovaly uložit, takže jsem je chtěla vykřížkovat, ale místo toho jsem evidentně vykřížkovala článek. :D Ty nepotřebné poznámky jsem pak našla… V tu chvíli jsem byla fakt řádně naštvaná. Kdo by nebyl, kdyby vlastní blbostí vymazal článek, který psal hodinu… Naštvaná jsem sice pořád, ale už ne tak moc. Většinu věcí ze článku si pamatuju, takže je najdete pod tímto textem. :)

Jo, a ještě rada do života… Pro vlastní dobro a nervy nedělejte víc věcí naráz, nebo aspoň nemějte otevřených víc dokumentů najednou. :D

 

Zdroj obrázku: ipbcommunications.co.uk

Napsala jsem několik svých tipů, jak ušetřit…

ŠETŘIT VODOU

Tím můžete ušetřit jak přírodu, tak vaši peněženku. Pomůže třeba jen zastavení vody mezi čištěním zubů, mezi mydlením ve sprše apod. Ve výsledku to může být i několik ušetřených litrů vody.

Můžou pomoct také úsporné sprchové hlavice/kohoutky, které vypouštějí menší množství vody, což jde pak na konci měsíce při vyúčtování spotřeby vody (a elektřiny) poznat. Dřív jsme je doma nepoužívali, ale teď, když je máme, je úspora dost znatelná.

 

ŠETŘIT PAPÍREM

Už dřív jsem ve škole vždycky hodně slyšela, jak učitelé říkají, že šetří lesy, a to tím, že nám rozdají na psaní z jedné strany už popsané papíry – šmíráky. Tenhle nápad se mi tak zalíbil, že jsem to začala praktikovat i doma. Přijde mi škoda vyhodit papír, který je z jedné strany popsaný, když jeho druhá strana je úplně čistá. Pořád se dá dobře využít, já osobně píšu ručně docela často. Může se využít třeba na psaní poznámek, které by se jinak psaly do naprosto čistého poznámkového bloku, na papír, který bychom pak stejně vyhodili, až poznámky nebudeme potřebovat.

Další možností je nepoužívat papír vůbec a psát do počítače. :) Ale to je o preferencích každého z nás.

 

TISKÁRNA

Při tisknutí dokumentů můžete narazit na funkci šetřit inkoust/toner. Pokaždé, když tuto funkci využiji, počítač mě obeznámí, že jsem ušetřila několik % toneru (myslím, že je to něco kolem dvaceti). Lepší než nic. :) Inkoust v tiskárně pak vydrží déle a nemusí se kupovat tak často.


VYNECHAT OBČAS SPLÁCHNUTÍ

Nevěřila bych, že to někdy napíšu, ale něco na tom je. :D Při jednom spláchnutí se spotřebuje fakt hodně litrů vody. Hodně se mi líbí myšlenka splachování dešťovou vodou, kdy vlastně, dá se říct, neplatíte za vodu, kterou splachujete. Asi je to náročnější na zavedení a realizaci, ale myslím si, že ve výsledku se to vyplatí.

 

JÍT PĚŠKY

Pokud to nemáte daleko nebo zrovna nespěcháte, vaší peněžence i zdraví prospěje nejet pro jednou autobusem, ale jít pěšky. Autobusy, vlaky, tramvaje,… sice nestojí zase tak moc, ale celkově se to nasbírá a za rok je to třeba ne dvojmístná, ale trojmístná (věřila bych, že klidně i vyšší) částka.

Pokud jste odvážnější, můžete taky zkusit stopovat. :) Já osobně jsem ještě nestopovala, ale párkrát mě už nějaký kolemjedoucí řidič dobrovolně nabral na zastávce, pokud jel mým směrem. Ušetřila jsem tím sice pár kaček, ale i to se počítá. :)

 

ŠETŘIT ELEKTŘINOU

To je asi kapitola sama o sobě. Napadá mě k tomu akorát takový sice drobný, ale pro někoho třeba nový dodatek – vytahovat na noc spotřebiče ze zásuvky, nebo třeba jen vypnout lištu. Když přes noc elektroniku nepoužíváte, je zbytečné, aby byla zapojená do zásuvky, i když to asi tak moc nežere. My třeba na noc vypínáme i Wi-Fi, protože když spíme, tak ji nikdo nepoužíváme, takže by byla zapnutá k ničemu. :D A taky jsem už slyšela něco o škodlivých radiových vlnách, nevím sice, co je na tom pravdy, ale možná už proto se vyplatí mít v noci elektroniku vypnutou.

 

SECOND-HAND

Existují různé kamenné i internetové bazary a obchody se zbožím z druhé ruky.

Já osobně nakupuju převážně oblečení z druhé ruky, protože mi přijde super znovu jej využít, než aby skončilo například v koši. Navíc se i v second-handech dají najít úplně nové kousky, které někdo prodává za dost sníženou cenu jen proto, že mu nesedí velikost, nebo je zkrátka nevynosí. Taky takové oblečení prodávám, případně daruji, mám pak dobrý pocit z toho, že někomu dalšímu udělá radost. :)

Mezi nejznámější aplikace převážně s oblečením z druhé ruky patří určitě Vinted (doporučuji!), pěkné věci můžete najít i na sbazaru a dalších.

 

Doufám, že jsem si vzpomněla na všechno, co v původním nechtěně smazaném článku bylo, a kdyby ne, tak očekávejte novelizaci a rozšíření. :D

Pokud máte nějaké vlastní tipy na to, jak ušetřit, tak si je ráda přečtu v komentářích. :)

Máte nějaké tipy na internetové second-handy nebo bazary? :) Taky se snažíte šetřit?

Vivien

Komentáře

  1. Tímto článkem mi jdeš, Vivi, úplně do noty, začala jsem z těch tvých rad toho tolik dělat v posledních měsících, nějak to samo ke mě přišlo, nápadem nebo i co jsem vyposlechla od kamarádů :-)
    Třeba to šetření elektřinou nebo nakupovat v second handech, to mám od mé ségry, že poslední cca 2 roky tam chodíme spolu a najdeme tam takových krásných věcí, že i v práci mi je kolegové pochválí a když řeknu, že to stálo 150 kč v sekáči tak mi ani nevěří, nebo chození pešky nyní praktikuju čím dál víc, co jsem se přestěhovala do města, tak to jde krásně, vše je v docházkové vzdálenosti, dřív jsem z vesnice musela vždy busem nebo autem, tohle si jediné na městu chválím. :-) Jinak jsem duší stále vesnická holka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělý! :) Taky sbírám nápady různě od přátel a známých, dřív jsem do secondhandů moc nechodila, ale teď taky nakupuju jen v nich. Taky bych občas neřekla, že některé kousky byly koupené z druhé ruky!

      Vymazat
  2. Parádní článek, je potřeba! O tom tonerů jsem nevěděla, tak určitě zkusím😊
    To vynechání bych nesnesla, vždycky to smrdí, alespoň mě. Každopádně ta dešťová voda je super. Přítel třeba bere do kyblíbků vodu po nějaké vaně a tím to splachuje :) takže to s tou dešťovou zkusím určitě :)) děkuju moc za článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, ani by mě to nenapadlo, to je taky skvělý využití vody! Díky za tip 😊

      Vymazat
  3. Snažím se šetřit kde to jde, třeba i na zdánlivých maličkostech. Splachujeme záchod se zbytkovou vodou z pračky, kterou vždycky nachytám do kbelíku. Nepoužívám třeba sáčky do koše, vždycky vysypu celý koš, který potom pořádně vydrhnu. Když se chce, jde všechno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, díky moc za tip! 😊 Člověk si někdy ani neuvědomí, kde všude se dá ušetřit.

      Vymazat
    2. No ty jo, to by mě taky naštvalo, už se mi to takhle párkrát stalo, že jsem vykřížkovala dokument, o který jsem nechtěla přijít a uložený zbyl dokument, který mi byl úplně k ničemu :D. Od těchto chvil si ukládám všechno, potřebné i nepotřebné! :D Protože to naštvání mi za to nestojí :D prostě nezvládám víc věcí, tak se raději sichruji :D
      Co se týká vody, dříve jsem měla puštěnou vodu při mydlení nebo i při čištění zubů, ale pár let už to nedělám... :-) Ale třeba o tom toneru jsem netušila :O to je dost dobré! Určitě vyzkouším, děkuju ♥
      Já hodně jezdím na kole, i do práce, hlavně v létě :-) člověk se probere, navíc udělá i něco pro své zdraví... a celkově raději chodím i pěšky, než jezdit MHD...
      Co se týká oblečení tak v poslední době jedu opravdu hlavně Vinted... dají se sehnat krásné věci za pár korun, jako nové :-) občas seženu něco i na aukru, nebo na Marketplace... :-)
      Článek moc super, děkuji za něj ♥ myslím si že každá taková maličkost (co vlastně není ani maličkost) je důležitá! Nejen že ušetříme, ale taky pomůžeme životnímu prostředí a to si myslím že je skvělé :-)

      Vymazat
    3. Přesně, za ty nervy to nestojí. :D Aspoň jsem pro příště pořádně ponaučená.
      Jezdit na kole je super! Přijde mi, že dnes hodně lidí zapomnělo, že je to taky dopravní prostředek a nestojí jim to za tu námahu, tak se raději pohodlněji dopraví autem, ale všechno se dá natrénovat. :)
      Marketplace jsem doteď neznala, děkuju ♥

      Vymazat
  4. Až na splachování praktikuji to samé :D Ale mám ještě jeden tip, na kterém se dá ušetřit - vlastní kosmetika. Začala jsem zkoušet dělat vlastní domácí kosmetiku z domácích surovin a jednak mě to baví, a jednak tím i šetřím. A také je super třeba koukat na věci za odvoz, občas se najde něco, co sháním už dlouhou dobu a najednou to mám zdarma (jen si pro věc dojedu). Ale všechno to jsou super nápady ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat